• autori
  • deca
  • fijakeristi
  • fudbal
  • Maksimovi 001
  • vrbica
  • spomenik
  • Fudbal 100 god
  • Slava 2013
 

Скупштина Града Београда се на седници 28. септембра изјашњавала о одлуци Комисије за називе и тргова и улица да се ЗЕМУНСКА УЛИЦА преименује у ЕГИПАТСКУ УЛИЦУ.

Комисија је овакву одлуку донела на својој седници од 24. августа 2022. године. Уследила је права бура у бежанијској и градској јавности, а нарочито међу становницима Земунске, који овакву одлуку нити подржавају, нити су за њу уопште знали.

Наше удружење обратило се надлежнима дописом којим изражава дубоко неслагање и противљење овој одлуци. Скупштини Града, која ову одлуку Комисије потврђује гласањем, упућени су приговори још неколико организација, као и петиција са потписима више стотина станара Земунске улице, који се противе њеном преименовању.

Наши апели нису остали без одјека код надлежних градских служби! Земунска улица остаје! Иако то није јавно истакнуто, Комисија је учинила преседан, и делимично преиначила своју одлуку, и пред Скупштину Града на гласање изнела одлуку којом се парној страни улице додељује назив ЕГИПАТСКА, а краку на којем се налазе непарни бројеви и већина стамбених објеката, задржава назив ЗЕМУНСКА улица. 

Да се ради о промени првобитне одлуке сведоче дописи Министарства државне управе и локалне самоуправе, које је у два наврата давало сагласност две различите одлуке о преименовању:

                      2608.jpg  2309.jpg

Првобитна сагласност Министарства на предлог преименовања од 26.08.2022 подразумевао је преименовање целе Земунске. Након нашег изношења јасних аргумената против преименовања, након петиције, и једногасне реакције јавности за очување назива ЗЕМУНСКА, Комисија је 23.09.2022 Министарству на сагласност поднела други, детаљнији предлог преименовања, у форми каква је усвојена на Скупштини Града. 

Резултат овакве одлуке је готово парадоксална ситуација, којој нема паралеле у целом граду, да нова улица, Египатска, сада има само парне бројеве, док Земунска улица, сада има само непарне бројеве. Практичне последице овакве одлуке тек ће се видети у свакодневном животу града. Оно што је већ сада очигледно је непромишљеност и исхитреност њеног доношења, чиме је изиграно поверење грађана, а осрамоћени и станари Земунске, и Бежанија, и Град Београд, и Арапска Република Египат. 

Именовање Египатске улице тиме је постигло контраефекат наспрам намераваних циљева ове, у принципу врло добре инцијативе, те се ми с овим актом не можемо сложити. 

У прилог томе да је ово тема која дубински погађа Бежанију и становнике Земунске је и велики број медија који је пренео ову вест и интензивно изештавао о проблему преименовања: 

Б92

Нова С

24седам

Новости

Блиц

НБГД Вести

Наше удружење остаје посвећено борби за добробит своје локалне заједнице, и у том циљу ће неуморно заступати специфичне интересе Бежаније и Бежанинаца, који проистичу из локалних културних, историјских и урбаних посебности овог дела града.

Стога се захваљујемо свим организацијама, установама, службама, као и градским одборницима, медијима и појединцима, који су имали слуха и разумевања за питања која нашој заједници значе.

Истовремено им и пружамо руку у даљој борби за град који уважава локалне потребе, разуме локални контекст и даје локална решења која притом не излазе из оквира општег добра за цео Град. 

Поштовани посетиоци,

 

Обавештавамо Вас да ће програми планирани за 30.септембар, 1, и 2. октобар у оквиру Дана европске баштине 2022, бити одложени због здравствених разлога.

 

Молимо Вас да пратите наредне најаве на нашем сајту, где ћемо ускоро објавити нове термине ових програма.

На светски Дан Мира, 21. септембра, у удружењу "Стара Бежанија" (Војвођанска 68, Нови Београд) одржано је песничко вече за мир, под називом "Русербиа, Рускрајина" аутора Пра Милана од Лужице (др Милана Младеновића).

У музичко-поетском програму, који је кроз уметнички израз подсетио на универзалне вредности мира и братства међу народима, суделовали су и др Драгица Ужарева, Милутин Обрадовић, Зоран Све Јовановић, и Јелена Илић. 

Доносимо вам у целости беседу Пра Милана Млаеновића са ове вечери:

 

 

zemunska

Претходних дана Бежанијом се као гром из ведра неба проломила вест да је Комисија за називе тргова и улица Скупштине Града Београда, на својој првој, конститутивној седници, одржаној 24. августа 2022, донела одлуку да се Земунска улица у Бежанији, на Новом Београду, преименује у Египатску улицу!

Неспорећи оправданост и исправност одлуке да Србији пријатељска земља, Арапска Република Египат, добије улицу у нашем главном граду, Бежанинци, а нарочито становници саме Земунске улице, изнели су нам бројне примедбе и изразе огорчења што је баш Земунска улица, која чува и поносно носи своје име још од 1939. године, сада мења назив у Египатска, уместо да се он додели некој другој, новој улици, која још увек нема назив.

Незадовољство грађана је тиме веће што је ова и оваква одлука донета без претходног обавештавања или консултовања заинтересоване јавности, нити самих станара Земунске, који се овим потезом лишавају дела свог локалног идентитета, свог историјског наслеђа, а истовремено, гурају у непотребне трошкове и процедуре замене личних докумената. 

Наше удружење обратило се надлежнима ДОПИСОМ којим изражава дубоко неслагање и противљење овој одлуци. Захтевамо њено преиспитивање и њену промену. Партнерске одрганизације мреже "Култура сећања", пре свих УБНОР Новог Београда, дале су нам своју подршку, као и истакнути појединци. Међутим, изнад свега стоје потписи више стотина грађана, станара Земунске, на петицији са једном поруком - не дамо своју Земунску улицу!

Цео текст нашег дописа са жалбом на одлуку Комисије можете видети ОВДЕ.

SB page 0001    SB page 0002

 

У четвртак 16. септембра у 18 часова, у Галерији "Милован Видак" удружења "Стара Бежанија" (Војвођанска 68, Нови Београд) отворена је изложба уметничких дела академских сликара Пеђе Гавровића и Сање Мијатовић. Изложба је део програма нашег удружења у оквиру манифестације Дани европске баштине 2022, и може се погледати током целoг периода трајања манифестације.

Погледајте део атмостфере са отварања:

 

 

 

У четвртак, 16. септембра у 12:00 у Згради Старе основне школе у Бежанији свечано је отворен програм нашег урдружења који реализујемо у оквиру Дана европске баштине 2022 под називом "Европа мира - простор чисте душе"

У наставку можете погледати видео записе којима је забележено отварање и део излагања књижевника и филозофа Пра Милана од Лужице (др Милана Младеновића):

 

 

0-7.jpg

 

Драги Бежанинци, чланови и пријатељи,

 

Са посебним задовољством вас обавештавамо да ће наше удружење и ове године узети учешће у организацији и одржавању паневропске манифестације "Дани европске баштине 2022".

Овогодишња манифестација одржава се под глобалним слоганом "Одрживо наслеђе", те вас позвамо да нас посетите,  присуствујете, и уживате у богатом и разноврсном програму јединственог садржаја, који смо припремили за вас у сарадњи са бројним партнерским организацијама, инцијативама, културним делатницима и ентузијастима.

Улаз на све наше догађаје је слободан! Добро дошли!

 

 

Цео програм манифестације можете преузети кликом ОВДЕ.

ВАЖНА НАПОМЕНА: ПРОГРАМ ПОСВЕЋЕН НИКОЛИ ТЕСЛИ У УМЕТНОСТИ, РАНИЈЕ НАЈАВЉЕН ЗА 16.09, ОДЛАЖЕ СЕ ИЗ ТЕХНИЧКИХ РАЗЛОГА И ОДРЖАЋЕ СЕ У НОВОМ ТЕРМИНУ, У НЕДЕЉУ 18.09, СА ПОЧЕТКОМ У 18 ЧАСОВА.

 DANI EB 2022 final_page-0001.jpg    DANI EB 2022 final_page-0002.jpg    DANI EB 2022 final_page-0003.jpg

 

 

У галерији "Милован Видак" у згради Старе основне школе у Бежанији (Војвођанска 68), у суботу, 16. јула, са почетком од 18:00 часова, биће отворена самостална изложба Марије Симић "Огледала".

 

У свечаном програму изложбе учествују: 

 

Др Милан Младеновић од Лужице Marija Simić.jpg


Софија Младеновић 


Љиљана Филимоновић 


Јелена Илић


Дејан Вучковић


Милутин Обрадовић


Група "Мајданке"

 

 

 

 

 

ДОБРО ДОШЛИ !

Са благословом братства храма Светог Великомученика Георгија у Бежанији, поводом јубилеја десетогодишњице обнове прославе Духова, славе Бежаније, у понедељак, 27. јуна, са почетком у 19.30 часова, у галерији "Милован Видак" биће отворена изложба "Бежанијски иконописци".

Посебност ове изложбе, поред теме иконописа, је и чињеница да су излагачи Бежанинци, парохијани бежанијске цркве, који живе и иконопишу у Бежанији.

viber_image_2022-06-22_20-31-47-532.jpg

Своје радове представљају аутори:

Деспина Црнчевић, Стефан Вујчић, Михајло Војновић, Јелена Мацура, Јелена Ђурић и Владимир Ђурић.

 

Најаву изложбе такође можете погледати на Телевизији Храм, у емисији Разговорник, у петак, 24.06.2022, од 18:00 часова. Емисију води Сава Самарџић, а гостују и изложбу најављују Волга Илић и Жељко Вујковић.

 

Добро дошли!

 

ДУХОВИ, слава Бежаније, Празник силаска Светог Духа на Апостоле, прослављен је свечано, радосно и садржајно у недељу, 12. јуна 2022. године. 

Најпре је служена СВЕТА ЛИТУРГИЈА у бежанијској цркви Св. Вмч. Георгија, након које је пресечен славски колач и одржан литијски опход.

sluzba.jpg služba2.jpg

По служби у цркви, Бежанинци окупљени испред споменика на кружном току су се молитвено сетили и својих предака, а након молебана, који је служио отац Андрија Вукчевић, положен је венац на спомен обележје 500 година Бежаније.

viber_image_2022-06-13_13-36-02-433.jpg 

viber_image_2022-06-13_13-36-02-385.jpg

На стадиону ФК Бежанија одиграна је ревијална утакмица кадета ФК Бежанија - ФК Милутинац и одата пошта др Милутину Ивковићу - Милутинцу, као и осморици бежанијских фудбалера који су такође пострадали у Другом светском рату.

viber_image_2022-06-13_12-58-54-665.jpg 

viber_image_2022-06-13_12-56-55-205.jpg

У Храму културе Бежанија, заједно са Центром Руског географског друштва у Србији отворили смо занимљиву изложбу финалиста фото-конкурса "Најлепша земља" поводом 12. јуна, Дана Русије, коју можете погледати до 19. јуна.

viber_image_2022-06-13_08-52-57-256.jpg 

Управни одбор удружења је уз помоћ вредних руку бежанијских домаћица приредио свечани славски ручак за све досадашње домаћине слава и њихове госте. Славска трпеза је била прилика да се Бежанинци после дужег времена поново окупе у већем броју, размене новости уз чашицу комшијског разговора, али и провеселе уз музику, песму и добро расположење. Весеље је брзо пренето и на подијум за игру...

 viber_image_2022-06-13_13-36-02-967.jpg     kolo.jpg

Атмосферу овогодишње прославе посебно су обогатиле коњске запреге бежанијских домаћина, а у овој атракцији су, наравно, највише уживала - бежанијска деца.

 viber_image_2022-06-12_23-27-22-893.jpg                   viber_image_2022-06-13_08-03-54-458.jpg

Поносни смо на десет година обновљене и оживљене традиције. 

 

 

Празник Силаска Светог Духа на апостоле, познат и као Педесетница, Тројице, или ДУХОВИ, слава Бежаније, се ове године се обележава у недељу, 12. јуна 2022. године.

Наше Удружење ће ове године прославити бежанијску славу традиционално учествовањем на Светој Литургији у цркви Светог Ђорђа (Војвођанска 70), која почиње у 9:00 часова, затим, резањем славског колача након верске службе. У наставку ће бити служен молебан и положени венци на спомен-обележије "500 година Бежаније" код кружног тока у Војвођанској улици.

 

Духовске свечаности ће ове године бити употпуњене са још два пратећа догађаја која ћемо суорганизовати са нашим пријатељима и партнерима.

Са почетком у 10:00 часова на стадиону ФК Бежанија (Војвођанска 68) играће се ревијална утакмица кадета ФК Бежанија - ФК Милутинац, у знак сећања на др Милутина Ивковића - Милутинца, легенде српског фудбала, медицине, и родољубља, а поводом 75. годишњице постојања клуба који носи његово име.

Са почетком у 12:00 часова, у сарадњи са Центром Руског географског друштва у Србији, у Храму културе Бежанија (Војвођанска 68) биће отворена изложба финалиста и победника фото-конкурса "Најлепша земља" поводом 12. јуна - Дана Русије

Програм ревије "др Милутин Ивковић - Милутинац" можете наћи ОВДЕ:

Програм изложбе можете наћи ОВДЕ.

 

ДОБРО ДОШЛИ !

 

Драги наши читаоци и пратиоци, са поносом вам доносимо вест о новом рекорду - у четвртак 31. марта 2022. године, остварен је још један рекорд посете нашем сајту, и достигнута цифра од МИЛИОН посета!

Тога дана страница www.starabezanija.rs имала је 507 дневних посета, чиме је постигнут укупан број од 1.000.230 посета, рачунајући од првог дана од како је сајт активан.

 

milion.jpg

 

Наша поносна статистика говори да смо ову незамисливу посету постигли за нешто више од седам година нашег онлајн постојања (од фебруара 2015. године).

Оно што је посебно значајно је да смо све видљивији и све посећенији како време протиче - до првих пола милиона посета требало је нам нешто више од пет година (фебруар 2015 - мај 2020), док смо до наредних 500.000, и укупне цифре од преко милион посета, дошли за мање од две године (мај 2020 - март 2022).

То нам говори да, поред редовних посетилаца сајта, наше активности убрзано придобијају пажњу и све ширег круга грађана, који се о Бежанији, нашем раду и иницијативама удружења, информишу захваљујући нашем присуству на глобалној мрежи.

Сматрамо да је наша дужност, као друштвеног актера и представника локалне заједнице, да оправдамо ово савим неочекивано, но, верујемо, и сасвим заслужено поверење шире јавности.

Стога ћемо интензивирати обавештавање јавности о актуелностима из живота и рада Бежаније и нашег удружења, али и активно осмишљавати како овај импресивни виртуелни досег искористити као алат за унапређење стварног и свакодневног живота у Бежанији.

Позивамо вас зато да нам шаљете своје предлоге и информације које желите да овде објавимо и поделимо са широм заједницом. 

ХВАЛА ВАМ НА ПОВЕРЕЊУ И ПОДРШЦИ!

Драги Бежанинци, поштовани чланови и пријатељи удружења, 

 

Позивамо Вас да у петак 27. маја, од 18:00 часова присуствујете промоција књиге "БЕЖАНИЈА, ловци и риболовци", која ће се одржати у нашем храму културе "Бежанија", Војвођанска 68. Аутор и приређивач књиге је Фрањо Фабијанец. Добро дошли!

 

IMG-473f16333551d813195a175ba00f8ee2-V.jpg

 

 

Памтимо да на Спомен гробљу на Бежанијској Kоси почива преко 8.000 жртава Холокауста, геноцида и фашизма у Другом светском рату. 

Удружење бораца и Удружење „Стара Бежанија“ чувају сећање, и труде се да ови животи заборавом не буду по други пут убијени.

Иза сваког броја, а има их преко 8.000, не стоје имена, док гробље стоји необележено, хумке улегле и запуштене.

Комеморативним скупом који традиционално организујемо 22. априла, али и на дан ослобођења општине Бежанија – колевке Новог Београда , боримо се да победимо деценијску културу заборава.

На Комеморативном скупу почаст жртвама одаће програмом и учешћем, поред организатора, и:

- Парох при Храму Св. Ђорђа - молебан

- Хор ОШ „Милан Ракић“ – Хорић при Храму културе „Бежанија

- Новобеоградски извиђачи – Одред „Пантер“ – Бежанијски илегалци

- Представници партнерских организација и удружења

др Биљана Ђоровић, новинар
проф. др Миладин Шеварлић, агроекономиста
Ратомир Рале Дамјановић, књижевник

 

Информације:

Волга Илић Максимова, председник Удружења „Стара Бежанија“, тел.

Ранко Р. Спалевић, председник УБНЈОР-а Нови Београд – тел. 061/166 59 83

22 april.jpeg

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1636361
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
549
1411
4068
11217
43974
50889
1636361

Forecast Today
576

4.11%
18.49%
5.50%
4.24%
0.20%
67.47%

Vaša IP adresa: 44.192.48.196
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.