BezaninciПосле излета у Потпећку пећину, на коме је била и група Бежанинаца, добили смо овај текст:

О kakav divan dan!!!

Život piše romane. Evo ispisa još jednu stranu tog romana.
Staro društvo provede još jedan divan dan družeći se na putovanju. Povod je bio izlet u Potpećku pećinu koja se nalazi u selu Potpeće nadomak mesta Sevojno. Vodić puta bio je Dr.Radenko Lazarević koji je sa svojim prijateljima speleolozima i istraživačima otkrivao nepoznate pećine u Srbiji a medju njima i ovu pećinu. Pričao je Radenko o pećini sa puno ljubavi i žara o svemu šta je radio i doživeo. Imao se utisak kao da opisuje konture
neke prelepe žene. Priča je počela na početku puta, nastavljala se u prelepim dvoranama a završila na samom kraju puta u Beogradu. Pričao Radenko i po neki vic misleći valjda da nam je dosadno da slušamo njegove istraživačke avanture, ne sluteći da mi upijamo svaku njegovu reč.
Tragovi nastanka pećine potiču od nekoliko hiljada godina, a sama istraživanja u njoj nešto više od sto godina. Mnoga znana i neznana lica radila su na istraživanju ove pećine. Sam ulazak u grotlo pećine je neverovatan. Gledajući iz pećine ka ulazu, samo iz jednog dela pećine ulaz izgleda kao kontura mamuta. Osećaj je kao da se ulazi u utrobu Majčice Zemlje. Radenko, kao i mladi vodić provode nas kroz veličanstvene lavirinte i sale ukrašene neverovatnim obrisima koje je izvajala priroda. Osećaj je da se nalaziš u nekom vanvremenskom prostoru i vremenu. "Čuje" se samo tišina. Ponegde veštačka svetlost osvetljava figure koje su dobile svoja zaslužujuća imena. Oči zaslepljene od lepota i veličine pećine. Ne dišemo, samo upijamo svim svojim čulima. Pa čak i poneki slepi miš ne remeće tišinu i dozvoljava nam da uživamo u svoj lepoti.
Kažu ljudi jedan dan proveden u ovoj pećini jedan dan života više. Srećni smo što ćemo svi mi koji smo danas ovde živeti dan više. Za uspomenu ponese neko kamenčić neko biljčicu za herbarijum. Da li se može naslutiti koliko i kakvih tajni čuva pećina.
Izlazak iz pećine je kao izlazak iz nekog drugog sveta. Svi smo fascinirani, ćutimo jer ne postoje reči koje bi mogle opisati sve ovo.
Opijeni od utisaka odosmo u restoran prijatnog domaćeg ambijenta. Dočekaše nas prijatni domaćini.
A tek tu, ne zna se dal je ukusnija proja, kajmak, sir, paprika, kupus, pečenje, krofne..... Srca se razgalila uz muziku, zapeva se i zaigra. Pa i naš drug Miša se razgalio pa kaže pevajte, samo pevajte. Ovaj put nas ne požurivaše u autobus.
Krenusmo za Beograd a naš Radenko priča i dalje. Mi slušamo kao deca. Razgalio nam dušu. Oseća se koliko ljubavi je uneo u pećinu.
Pesma se orila do Beograda.

  MOŽE LI NEKO OD NAS REĆI DA NAM OVAJ DAN NIŠTA NE ZNAČI.

Bežaninka Dušanka Lalić

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1499650
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
551
758
4211
8439
25963
28814
1499650

Forecast Today
696

4.41%
17.59%
5.13%
4.58%
0.22%
68.07%

Vaša IP adresa: 35.172.193.238
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.