Podneli smo krivičnu prijavu protiv gospodina A. Šapića  (za bahato trošenje sredstava iz opštinskog budzeta). Videćete prijavu ako kliknete ..............OVDE                              

A da ne govorimo o tome koliko je budzetskih para potrošio na kampanju na pr. slanjem desetina punih autobusa u Segedin, Temišvar, obilaske dvoraca Vojvodine pred same izbore potpuno besplatno, i "uturivanje" bogatog reklamnog materijala na svako sedište, štampanje, pomenutog u krivičnoj prijavi, "fantomskog" NBGD lista u 90.000 primeraka i ubacivanje u sandučiće, silna pisma na kućne adrese, a ko je to finansirao i od čijih para???. Besplatni koncerti (Rade Šerbedzija, Garavi Sokak, Legende...) a na svakom od 5.000 sedišta, u hali sportova N. Bgd, promotivni-reklamni materijal A. Šapića (od čijih je to para).    Mi kada organizujemo svečanu akademiju u slai SKC-a, samo za iznajmljivanje sale u trajanju od 2 sata, platimo 300 evra (od naših para), a može se zamisliti koliko košta hala sportova, pod uslovom da su izvođači besplatni..., a pogotovo, koliko košta predizborni materijal A Šapića za svako sedište u hali....pa tako više puta, tj. za svaki koncert...

Njegov uspeh na izborima mi bi pozdravili, da nije zloupotrebio ogromna budzetska sredstva za svoju ličnu promociju.

A, svi smo svedoci, prilikom odlaska u opštinu, kada vidimo silne panoe u i ispred opštine. Bukvalno, na svakom panou je on i samo on, kao da nema saradnika...Isto tako u opštini na videu vrti se samo Šapić.

Krivičnu prijavu protiv A. Šapića, potpisali su: predsednik udruženja, predsedavajući skupštine udruženja i članovi upravnog odbora 

 

У недељу, 07.02.2016. године урађено је околчавање најстаријег бежанијског гробља и то тако што смо сами ангажовали геометре. На овај корак смо се одлучили, јер општина Нови Београд не жели да проблем гробља институционализује, јер смо ми предлагали (званичним дописом) да се то стави на дневни ред скупштине општине, што су они одбили.

IMG 0014

Група Бежанинаца била је присутна све време мерења и околчавања, а екипа ТВ Студиа Б снимила је репортажу и емитовала је истог дана  у ударним вестима у 19:00. Интересантно је да је новинар, који је водио разговоре са Бежанинцима, и сам Бежанинац (по мајци Анђелки) потомак Кокотовића из Шорића.

Сутрадан на истој телевизији у јутарњем програму, поновљена је репортажа о бежанијском најстаријем гробљу, а у студију је била директорка Завода за заштиту споменика културе, Нела Мићовић, која је похвалила ову нашу иницијативу. Она је, такође, захвалила удружењу на послатој документацији, на основу које је утврђена тачна година изградње бежанијске цркве. Исто тако, јавно се захвалила удружењу на монографији "Бежанија у слици и речи", коју смо заводу, на чијем је она челу, поклонили пре две године.

Важно је напоменути да је Завод за заштиту споменика културе, на челу са Нелом Мићовић, подржао ову нашу акцију, јер сматра да ово гробље мора да се уреди као меморијално.

И Његова Светост Патријарх Српски г. Иринеј нам је дао благослов.

Све ово нас уверава да смо на правом путу и да ћемо истрајати у томе да гробље постане меморијално.

 Да погледате како је изгледалa посета овом гробљу кликните ..  ОВДЕ.

 

У суботу, 06.02.2016. у просторијама Туристичке организације Србије уприличена је презентација о Бежанији. Организатор ове промоције били су господин Бранислав Поповић и госпођа Снежана Штетић, председник Удружења туристичких водича Србије.

prez

Ову презентацију припремили су Зоран Матијашевић и Драган Гогић помоћу 83 пажљиво одабрана слајда, који су на најлепши начин дочарали историју Бежаније. Веома успешан презентер био је Драган Гогић, који је повремено "прозивао" Волгу Илић и Зорана Матијашевића да нешто кажу о неким пикантеријама и предањима као и о активностима нашег удружења.

По завршетку ове веома успеле промоције, Драган Гогић је поздрављен бурним аплаузом присутних професионалних водича, који су све време  (промоција трајала пуна 2 сата) пажљиво пратили његово умешно излагање.

У непосредном разговору са водичима сазнали смо да многи од њих (па и они који живе на Новом Београду) нису готово ништа знали о историји територије на којој живе. Посебно су били импресионирани нашом монографијом "Бежанија у слици и речи", коју смо поклонили њиховом удружењу, и сазнањем да све ово ради група људи (окупљена око удружења "Стара Бежанија") и то из чистог ентузијазма. 

 

Andreja Zoki Volga

 Зоран Матијашевић, Волга Илић и Андреја Младеновић

У петак, 06.11.2015. заменик градоначелника Београда, Андреја Младеновић, примио је делегацију нашег удружења. Том приликом уручена му је монографија "Бежанија у слици и речи". У разговору који је трајао више од једног сата, заменик градоначелника је упознат са радом и остварењима удружења. Посебно интересовање је показао кад је у питању монографија, коју је са великом пажњом разгледао, распитујући се за многе детаље из бурне историје села Бежаније, као и како је урађено спомен обележје, поводом 500 година Бежаније. Причало се и о нашим документарним филмовима, као и о Свечаним литијама и прославама бежанијске славе ДУХОВИ.

У официјелном делу састанка, теме су биле:

1. Најстарије бежанијско гробље - да постане меморијално

2. Да се уради пешачки прелаз код бежанијске цркве, да се уради паркинг преко пута цркве и мали трг - амфитеатар преко пута цркве

3. Да зграда старе велике школе постане Музеј Новог Београда или културни центар овог дела града

4. Гасификација Бежаније и Бежанијске косе (где су се населили Бежанинци)

Наишли смо на велико разумевање заменика градоначелника и договорено је које акције теба да предузме Удружење"Стара Бежанија" да би се ове теме реализовале.

 

IMG 0012

                                 Пред почетак разговора, Б. Јојић уручио је председнику општине нашу Монографију

Трочлана делегација удружења ''Стара Бежанија'' у саставу Зоран Матијашевић, Божидар Јојић и Драган Гогић је била на састанку код председника новобеоградске општине г. Александра Шапића 6. октобра текуће године у вези решавања проблема најстаријег бежанијског гробља, зграде старе школе и поставке једног броја општинских изложбених паноа на огради О.Ш. ''Милан Ракић''.

Иако су теме унапред најављене , били смо непријатно изненађени током састанка понашањем председника Шапића. На састанак је дошао сам, без и једног сарадника, неприпремљен и тотално неинформисан о све три теме и o било каквом раду нашег удружења. Наши захтеви су били реални и оствариви:

1. да Скупштина општине донесе одлуке да се гробље прогласи за меморијални парк

2. да зграда старе бежанијске школе од данашњег ругла постане једног дана Музеј Новог Београда или Културни центар - чувар прошлости, истине и традиције и

3. да се и у овом делу Новог Београда (у Бежанији) постави иста стална изложба као испред општине Нови Београд (тражили смо изложбене паное, који су склоњени са кеја у блоку 45)

Као шок је деловао одговор да је глупо и депласирано ићи на Скупштину са предлозима и да он само може да да декларативну подршку !!! Поражавајуће за  нашу делегацију је било то да г. Шапић уопште не зна о ком гробљу се ради (иако су му упућивани дописи), да не зна да је зграда старе основне бежанијске школе већ под заштитом Завода за заштиту споменика културе Београда. (Иначе, то је најстарија зграда, поред бежанијске цркве, на Новом Београду). Кад су у питању изложбени панои, испоставило се да су они, иако објективно мање важни од остала два проблема, били ''окидач'' за крајње бахато и непримерено понашање г. Шапића, недостојно за једног председника општине али очито типично за њега као човека.

Приликом уручења наше Монографије „Бежанија у слици и речи“ (општини на поклон), г. Шапић није се удостојио ни да погледа књигу, да пита за ауторе или пак за начин финансирања овог опште прихваћеног и поздрављеног труда нашег удружења, већ је књигу одложио на сто и тиме понизио и увредио све насИпак мислимо да је тиме много више казао о себи него о свима нама.                                              

Напомена: Треба видети и ту нарцисоидност - испред зграде општине Нови Београд на више десетина фотографија појављује се само г. Шапић (он са ученицима, он са пензионерима, он са спортистима, он са уметницима...), као да нема ни једног сарадника, чија би слика могла такође да се појави.

Због свега горе изнетог, Удружење сматра овај састанак неуспешним, замрзава своје напоре да успостави квалитетну комуникацију и сарадњу са градском општином Нови Београд до избора њеног новог руководства (на локалним изборима, који ће бити одржани ускоро).  

 

   IMG 0005 dgIMG 0001 Dana 11. juna tekuće godine Zoran Matijašević i Dragan Gogić su na poziv g-dina pukovnika Despota Jankovića, direktora, posetili V.Z. "Moma Stanojlović" u Batajnici.

Glavni povod za razgovor je bila inicijativa udruženja "Stara Bežanija" da se originalna kapija, koja se nalazila na ulazu u vojni aerodrom (tu se nalazio i V.Z. "Jastreb"), ponovo postavi, ako je to moguće, na mesto gde se nekada nalazila ili pak na prigodno mesto u zoni nekadašnjeg starog aerodroma (otvoren 1927. godine-zatvoren 1963. godine) i da na taj način bude svojevrsno sećanje i simboličan prikaz razvoja vazduhoplovstva na ovim prostorima.

Cenimo da bi njeno izlaganje javnosti bilo ne samo potencijalni magnet za turiste u Novom Beogradu, već bi imalo i edukativni značaj, posebno za mlade generacije. Pukovnik Janković, kao srdačan domaćin ovog sastanka sa kojim je otvoreno razgovarano o više interesantnih tema, će o našoj inicijativi obavestiti nadležne organe. Našem domaćinu smo poklonili monografiju "Bežanija u slici i reči", kao i oba dokumentarna filma o Bežaniji.

Na gornjim fotografijama - Pukovnik Despot Jankovic i posveta na Monografiji, koja mu je poklonjena.

 

Ово гробље, за које многи Бежанинци не знају, јер је затворено 1894. године, налази се на углу улица Војвођанске и Душана Вукасовића.

Група Бежанинаца, испред нашег удружења, посетила је 16.04.2015. године ову локацију и са запрепашћењем је могла да констатује да је ово гробље, на срамоту свих нас, потпуно уништено и непрепознатљиво....

За опширнији извештај о овој посети кликните ОВДЕ

kotlic 11Повод за ово окупљање био је дружење Бежанинки и Бежанинаца, који су се ангажовали на прикупљању документације за израду Монографије "Бежанија и Бежанинци", аутора Петра Јовановића-Бајина, као и око организације прославе сеоске славе ДУХОВИ (први пут после више од 60 година)...

 За опширнији приказ кликните  ОВДЕ

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1499687
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
588
758
4248
8439
26000
28814
1499687

Forecast Today
648

4.41%
17.59%
5.13%
4.58%
0.22%
68.07%

Vaša IP adresa: 3.239.57.87
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.