У уторак, 16.10.2018. у Етнографском музеју, у организацији удружења "Милош Милојевић" из Црне Баре, одржана је трибина посвећена Милошу Милојевићу (1840-1897) најоспораванијем српском историчару. Био је ратник чије оружје није била само пушка већ и перо. Историчар, који је тражио истину о забрањеној историји Срба. Легенда, коју је неко намерно препустио забораву. О лику и делу Милоша Милојевића говорили су академици, кустоси и Драгослава Копривицам, књижевница и рецензент наше Монографије "Бежанија у слици и речи". Наше удружење (Волга Илић и Зоран Матијашевић) је имало част да присуствује овој трибини.M Miloje                                                                                                               Драгослава Копривица са Волгом и Зораном

Име Милоша Милојевића нећете наћи ни у једној енциклопедији и завера ћутања не престаје ни 120 година након његове смрти.

 

Наше удружење са СУБНОР Нови Београд организовало је обилазак стратишта (Спомен гробље на Бежанијској Коси на локалитету Белановића рупа) поводом државног празника: ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА И ГЕНОЦИДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ.

VVencci

Том приликом положени су венци нашег удружења, СУБНОР Нови Београд и о.ш. "Јован Стерија Поповић". После Молитве господње, присутнима су се обратили Д. Давидовић, председник СУБНОР Н. Београд, В. Илић, председник нашег удружења и Ф. Фабијанец, истакнути члан нашег удружења.

 

Филмска легенда Јелена Јовановић - Жигон преминула је у 85. години.

Zigon                                     Јелена Јовановић - Жигон са члановима нашег удружења у мају 2017.

Ми смо имали част да је угостимо у храму културе "Бежанија", када је на промоцији књиге "Алхемија љубави" (аутор Драгослава Копривица-иначе рецензент наше Монографије) говорила одломке из те књиге. Упућујемо искрено саучешће ћерки Ивони и сину Николи.

 

У петак, 23.02.2018. гост нашег удружења била је министарка правде Нела Кубуровић.

Nela mi

                С.Рашковић, Р.Нешковић,Н.Кубуровић, З.Матијашевић, Р.Кокановић,В.Илић, О.Башкот и С.Минић

Поред министарке, били су и Марко Антић, подпредседник општинског одбора СНС и Срђан Минић председник месног одбора СНС.

Knjiga Vol

Најпре је председница нашег удружења министарки уручила велику монографију, а онда је Миле Кајгана отпевао незваничну химну Бежаније. У овфицијелном делу, многи Бежанинци и гости постављали су разна питања, а пре свега, о легализацији и катастру... Ми из удружења говорили смо о пројектима, које већ дуже време покушавамо да изведемо до краја ( бежанијска гробља, зграда старе основне школе...). Грађани су се интересовали како могу да реше своје проблеме, који се односе нс легализацију, укњижење... На сва питања добили смо одговоре, а Марко Антић је обећао да ће организовати и додатне састанке са секретаром за легализацију, у вези катастра...

Грађани су били веома задовољни атмосфером на састанку као и предусретљивошћу министарке и њеног тима.

По завршетку састанка Миле Кајгана је специјално за министарку отпевао дивну песму ("Седамнаест ти је година тек...") подсећајући је на тинејџерске дане.

Ако кликнете ....ОВДЕ.... можете погледати још неке фотографије.

 

У уторак, 21.02.2018. у Скупштини града градоначелник Синиша Мали примио је Волгу Илић, председницу нашег удружења, директора о.ш."Милан Ракић" Душана Витомировића, као и житељке Бежаније Олгицу Башкот и Зорицу Јовановић. Овај састанак је обезбедио и на њему био наш Бежанинац Срђан Минић, председник месног одбора СНС.

Ogi mali

                                      С. Јовановић, В. Илић, Д. Витомировић и О. Башкот у Скупштини града

На састанку је договорено да се реши горући проблем паркирања у Пере Сегединца, као и да се зелене површине  парковски уреде, односно да се, где постоје услови, изграде спортски терени. Било је речи и о гасификацији, чија би реализација ускоро требало да крене. Такође, договорено је да се реше неки комунални проблеми у Земунској улици.

Састанак је био веома успешан (за нас Бежанинце), а градоначелник, са својим тимом, био је веома расположен и отворен за сва наша питања.

 

У згради старе школе одржана је редовна скупштина нашег удружења, на којој су чланови упознати са најновијим активностима руководства. Председавајући скупштине Д.Гогић најпре је дао реч З.Матијашевићу, који је присутне обавестио о састанку одржаном у градској скупштини на коме је договорено да се у најскорије време склопи уговор са Пословним простором, којим би се зграда старе школе доделила нашем удружењу на чување.

Svi pr

                                                                               Делегати Скупштине удружења

Затим је В.Илић говорила о гасификацији Бежаније и том приликом прочитала допис који ће бити упућен граду (како је договорено на састанку у градској скупштини). Такође, рекла је да су настављени радови на уређењу (одношењу ђубрета) најстаријег гробља. Д.Гогић је упознао делегате скупштине са израдом пројекта којим ћемо (као удружење) конкурисати код градског секретаријата за културу, где очекујемо добијање средстава за наше будуће активности.

Gogic pr

                                                В.Илић, Б.Стојановић, Д.Гогић, З.Матијашевић и Н. Петровић

Подсећамо да се наш Бежанинац, С.Минић, председник месног одбора СНС свесрдно ангажовао око свих ових активности. Он ће и даље бити главна спона између удружења и градских институција. Исто тако, морамо да истакнемо да смо у градској скупштини наишли на разумевање Л.Томића, шефа кабинета градоначелника, као и градских секретарки за имовинске и правне послове и за културу С. Савичић и И.Јевтић.

 

Два дана после посете министра Зорана Ђорђевића (са својим тимом) позвани смо на састанак у градску скупштину. Примио нас је шеф кабинета градоначелника Београда, Лука Томић, и тиме испунио обећање дато Бежанинцима (који су били на скупу) у старој школи. Састанку су присуствовали градска секретарка за културу, Ивона Јевтић и градска секретарка за имовинско-правне послове, Славица Савичић, као и наш Бежанинац, Срђан Минић, председник месног одбора СНС, који је уговорио овај састанак. Испред нашег удружења присутни су били Волга Илић, Зоран Матијашевић, Драган Гогић и наш архитекта Светлан Лекић.

Gr skupstina

                                За време састанка: С.Лекић, З.Матијашевић, В.Илић, Л.Томић и С.Минић.

Градска секретарка за имовинско-правне односе, С.Савичић, је добила потребне податке о нашем удружењу и преузела је на себе да пронађе механизме како да се стара школа у Бежанији додели нашем удружењу. Градска секретарка за културу, И.Јевтић, обавестила нас је да је изашао конкурс, који расписује Градски секретаријат за културу и ми смо обећали да ћемо на време поднети нашу пријаву.

iva

                                                                               С.Савичић и И. Јевтић

Овом приликом још једном захваљујемо Луки Томићу, који је са С. Минићем овако брзо одреаговао (организујући овај састанак) на задовољство нас из удружења и свих Бежанинаца.          За разлику од наше матичне општине Нови Београд, која није имала ни елементарног слуха за решавање наших проблема (а који су баш у ингеренцији општинске власти), градска власт је препознала наша настојања да се побољша квалитет живота у Бежанији. Покренуће се са мртве тачке процес гасификације, а посебно нас радује што ће и званично заживети наш храм културе "Бежанија" (у згради старе школе), уз решавање и осталих проблема...

 

У недељу, 28.01.2018. гост нашег удружења био је министар Зоран Ђорђевић. Поред њега били су и: Лука Томић - шеф кабинета градоначелника Београда, Марко Антић - подпредседник општинског одбора СНС, Срђан Минић наш Бежанинац - председник месног одбора СНС, Мирослав Богдановић - директор Градске чистоће и Александар Вучковић из Србија гаса. Председница нашег удружења, Волга Илић, поздравила је госте и изразила задовољство због прве посете једног министра Бежанији. После локалне химне, посвећене Бежанији, коју је отпевао наш Кајгана, она је уручила монографију ("Бежанија у слици и речи") министру, а наш истакнути члан, Фрањо Фабијанец, му је поклонио своје две књиге ("Сећање на сестре Белановић" и "Жртве села Бежанија у светским ратовима"). Онда су, по договору, најпре изнети проблеми испред нашег удружења (З.Матијашевић је говорио о статусу зграде старе школе, Д.Гогић о најстаријем гробљу и В.Илић о партизанском и јеврејском гробљу, као и о гасификацији Бежаније). После овога, грађани су износили своје проблеме (Виноградска улица, Водовод, канализација...). 

Min-1.jpg - 237.34 kB

Најпре је министар Ђорђевић обећао да ће, све што је у ингеренцији града и Владе Србије и његовог министарства (статус старе школе, гробља...) учинити све да се то најповољније реши. Такође, је указао да се многи проблеми не решавају због маћехинског односа општине Нови Београд према Бежанији. Шеф кабинета градоначелника, Томић, је обећао да ће позвати нас из удружења у Скупштину града, да би се направио договор са Пословним простором око преузимања старе школе, као и да ће видети са Републичким заводом за заштиту Споменика културе да се убрза поступак добијања статуса Споменика културе (за зграду старе школе).

 

Захваљујући Стеви Марушићу, члану градске владе и нашем Бежанинцу Срђану Минићу, члану Надзорног одбора АБ "Никола Тесла", у суботу,23.12.2017. почела је реконструкција електричне инсталације у згради старе школе у Бежанији, коју изводи предузеће "Електроизградња".

Elektr Dragisa

Ова зграда, ускоро постаје СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (иначе то је најстарија зграда на Новом БеоградУ), а од скоро је названа храм културе "Бежанија". У њој наше удружење организује многе манифестације (песничке вечери, промоције књига, концерте...). Планирамо да укључимо и ученике основних школа, као и да прораде уметничке радионице.  Аеродром "Никола Тесла" нам је доделио средства за обезбеђење услова за одржавање ових културних догађања, а и многи Бежанинци су узели учешће у уређењу просторија.

 

123 године је прошло од затварања овог гробља, а на њему су сахрањени преци свих бежанијских породица, што је утврђено истраживањима у Историјском архиву Београда. На срамоту свих генерација Бежанинаца, па и нас, али и институција, гробље је било заборављено и напуштено свих ових година. Па ипак (никад није касно) у мају ове године почела је дуго најављивана акција (најпре) рашчишћавања овог запуштеног и девастираног гробља са разрушеним споменицима и тонама ђубрета и отпада и бесправно подигнутих објеката.

Sramn gro

У среду 29.11.2017. захваљујући нашем Бежанинцу Срђану Минићу, уговорен је долазак представника два градска комунална предузећа (Зеленило и Чистоћа) и уз присуство чланова нашег удружења договорен је наставак ових радова. Љубазношћу породице Ђуровић (Љуба, Јека, Добрила) и дозволи да механизација пролази кроз њихово двориште (јер, на жалост, не постоји нормалан прилаз гробљу) акција, на радост свих Бежанинаца, може да се настави.

Foka gro

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1500426
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
631
696
4987
8439
26739
28814
1500426

Forecast Today
912

4.41%
17.59%
5.13%
4.58%
0.22%
68.08%

Vaša IP adresa: 34.229.110.49
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.