• autori
  • deca
  • fijakeristi
  • fudbal
  • Maksimovi 001
  • vrbica
  • spomenik
  • Fudbal 100 god
  • Slava 2013
 

НОВОБЕОГРАДСКИ ДАНИ СЛОБОДЕ - Комеморативна свечаност у Белановића Рупи


Ми смо оно што памтимо
Све што нисмо упамтили, то више не постоји.


Отуда наша посвећеност култури сећања, која нас је традиционално окупила и на овом месту страдња и вечном почивалишту преко 8000 жртава нацистичке Немачке и геноцидне Неовисне државе Хрватске. Ова Комеморативна свечаност била је део програма „Култура сећања Новобеограђана“ и организовали су је Удружење бораца НОР-а Нови Београд и Удружење грађана „Стара Бежанија“ уз подршку и учешће партнерских удружења.

Комеморација је део већ традиционалне манифестације „Новобеоградски дани слободе“ у оквиру које се на овај начин обележава и 22. октобар - Дан ослобођења Бежаније – колевке савременог Новог Београда. Навршило се 79 година од како је Бежанија ослобођена у Другом светском рату. Молебан на месту страдања служио је отац Андрија Вукчевић, парох бежанијске цркве Светог Георгија, а представници организатора и партнерских организација положили су венце на спомен-обележје.

23102023 av

Није случајно што се традиционално окупљамо на овом месту. И ове године понављамо да је ово место страдања, ова Белановића Рупа, учинило да Бежанија више не буде само насељено место, географски појам, већ историјско место, и место опомене да се злочин не заборави.


Ми, присутни на овом комеморативном скупу, имамо привилегију спознаје друштвеног и цивилизацијског хода кроз време. Ми смо чувари сећања.


Жртве из Белановића Рупе нас обавезују да страшно историјско искуство не препустимо мраку заборава, већ да се освестимо и покренемо обнову општих вредности: љубави, части, културе сећања, стваралаштва и надасве – хуманости.


Историја нас позива да покажемо „умеће памћења“ и преузмемо личну одговорност за будућност наших потомака. Историја нас обавезује да испричамо велику причу о нашим прецима и страдању народа који је изнад свега ценио истину и слободу.

23102023 bezaninci

Жртве нас обавезују да овом месту вратимо достојанство, статус Спомен парка, да их не заборавимо, да их по други пут заборавом не убијемо.


Ту људску и историјску обавезу с топлином, љубављу и родољубљем данас традиционално исказују:

  • Удружење бораца НОР-а Нови Београд
  • Удружење „Стара Бежанија“
  • Свештено братство храма Светог Георгија у Бежанији
  • Одред новобеоградских извиђача „Пантер“
  • Креативна учионица „Борац“
  • Чланови и представници партнерских организација у пројекту „Култура сећања Новобеограђана“: Покрет социјалиста, СКОЈ, НКПЈ, као и Беофорум и Фонд Дијаспоре за матицу, Друштво српских домаћина, Клуб генерала и адмирала, који нам пружају не само моралну подршку
  • као и стални учесници комеморативних програма на овом месту


У име организатора изражавамо дубоку захвалност свим учесницима обележавања Дана ослобођења, представницима програма „Култура сећања Новобеограђана“, као и делегацији општине Нови Београд на челу са председником Бојаном Бованом, захваљујући коме се наша општина данас враћа на место које јој припада у очувању колективног памћења, и у нашим иницијативама да се врати достојанство жртвама које безимено почивају у Белановића Рупи.

23102023 bb     23102023 mz

Захвални смо и пријатељима наших удржења др Марији Здравковић (КБЦ Бежанијска Коса), др Љиљани Вернер (Фонд Дијаспора за матицу), Николи Чубрићу (Београдски форум за свет равноправних), Миломиру Миладиновићу (председник Скупштине генерала и адмирала), Драгану Стевићу (Покрет социјалиста – Градски одбор Београд), Николи Каравезићу (СКОЈ-НКПЈ) и Небојши Жугићу (Arena Channels Group) који сваки на свој начин, вођени ентузијазмом, љубављу, и осећањима родољубља и предачке обавезе, неуморно доприносе да успомена на бежанијска стратишта живи.

На овом комеморативном скупу представљена је и иницијатива Ранка Р. Спалевића, председника УБНОР-а Нови Београд „ЗА СПОМЕН ПАРК БЕЛАНОВИЋА РУПА“ – која представља апел за одбрану достојанства жртава које овде почивају, на Спомен гробљу на Бежанијској коси, како се званично назива ово Место страдања.

На младима свет не остаје – он њима припада. Млади су енергија нашег програма Култура сећања. Млади су понос, нада и будућност културе сећања. Традиционално, пригодни програм подарила нам је КРЕАТИВНА УЧИОНИЦА „БОРАЦ“ коју под нашим покровитељством и у оквиру пројекта „Култура сећања Новобеограђана већ пету годину води Зорица Церовић, професор српског језика и књижевности.

23102023 brac

Организатори Комеморативне свечаности приредили су пријем за борце, госте и учеснике програма. Том приликом учесници су у Храму културе „Бежанија“ разгледали су и пригодну изложбу радова „Креативне учионице БОРАЦ“ и мали сајам књига Београдског форума за свет равноправних.

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1540667
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
561
758
1257
11211
39027
27953
1540667

Forecast Today
792

4.32%
17.96%
5.25%
4.47%
0.21%
67.78%

Vaša IP adresa: 3.143.9.115
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.