• autori
  • deca
  • fijakeristi
  • fudbal
  • Maksimovi 001
  • vrbica
  • spomenik
  • Fudbal 100 god
  • Slava 2013
 

Скупштина Града Београда се на седници 28. септембра изјашњавала о одлуци Комисије за називе и тргова и улица да се ЗЕМУНСКА УЛИЦА преименује у ЕГИПАТСКУ УЛИЦУ.

Комисија је овакву одлуку донела на својој седници од 24. августа 2022. године. Уследила је права бура у бежанијској и градској јавности, а нарочито међу становницима Земунске, који овакву одлуку нити подржавају, нити су за њу уопште знали.

Наше удружење обратило се надлежнима дописом којим изражава дубоко неслагање и противљење овој одлуци. Скупштини Града, која ову одлуку Комисије потврђује гласањем, упућени су приговори још неколико организација, као и петиција са потписима више стотина станара Земунске улице, који се противе њеном преименовању.

Наши апели нису остали без одјека код надлежних градских служби! Земунска улица остаје! Иако то није јавно истакнуто, Комисија је учинила преседан, и делимично преиначила своју одлуку, и пред Скупштину Града на гласање изнела одлуку којом се парној страни улице додељује назив ЕГИПАТСКА, а краку на којем се налазе непарни бројеви и већина стамбених објеката, задржава назив ЗЕМУНСКА улица. 

Да се ради о промени првобитне одлуке сведоче дописи Министарства државне управе и локалне самоуправе, које је у два наврата давало сагласност две различите одлуке о преименовању:

                      2608.jpg  2309.jpg

Првобитна сагласност Министарства на предлог преименовања од 26.08.2022 подразумевао је преименовање целе Земунске. Након нашег изношења јасних аргумената против преименовања, након петиције, и једногасне реакције јавности за очување назива ЗЕМУНСКА, Комисија је 23.09.2022 Министарству на сагласност поднела други, детаљнији предлог преименовања, у форми каква је усвојена на Скупштини Града. 

Резултат овакве одлуке је готово парадоксална ситуација, којој нема паралеле у целом граду, да нова улица, Египатска, сада има само парне бројеве, док Земунска улица, сада има само непарне бројеве. Практичне последице овакве одлуке тек ће се видети у свакодневном животу града. Оно што је већ сада очигледно је непромишљеност и исхитреност њеног доношења, чиме је изиграно поверење грађана, а осрамоћени и станари Земунске, и Бежанија, и Град Београд, и Арапска Република Египат. 

Именовање Египатске улице тиме је постигло контраефекат наспрам намераваних циљева ове, у принципу врло добре инцијативе, те се ми с овим актом не можемо сложити. 

У прилог томе да је ово тема која дубински погађа Бежанију и становнике Земунске је и велики број медија који је пренео ову вест и интензивно изештавао о проблему преименовања: 

Б92

Нова С

24седам

Новости

Блиц

НБГД Вести

Наше удружење остаје посвећено борби за добробит своје локалне заједнице, и у том циљу ће неуморно заступати специфичне интересе Бежаније и Бежанинаца, који проистичу из локалних културних, историјских и урбаних посебности овог дела града.

Стога се захваљујемо свим организацијама, установама, службама, као и градским одборницима, медијима и појединцима, који су имали слуха и разумевања за питања која нашој заједници значе.

Истовремено им и пружамо руку у даљој борби за град који уважава локалне потребе, разуме локални контекст и даје локална решења која притом не излазе из оквира општег добра за цео Град. 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1540135
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
29
758
11211
11211
38495
27953
1540135

4.32%
17.97%
5.25%
4.47%
0.21%
67.78%

Vaša IP adresa: 18.225.117.183
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.