Документарни филм "Бежанија 1512 - 2012"

 Сценарио за овај документарни филм, који представља једну топлу причу о селу, које траје преко 500 година, написао је Зоран Матијашевић.

Наратор у филму је Дејана Буха (1971), рођ. Миловић. Дејанина мајка Гордана је из познате бежанијске породице Мачвански. Дејана је годинама новинар и водитељ у РТВ Студио Б и Б 92.

Монтажу је радио Петар Савић (1970), чији је таст био директор у "ИМТ", па је и он на неки начин везан за Бежанију. Преко 20 година ради у РТВ Б 92.

Камера и режија дело су аутора Жељка Бајића. Жељко (1971) је бежанијски зет и преко 10 година ради у РТВ Б 92.

    buha                     p savic                baja

Дејана Буха         Петар Савић        Жељко Бајић

Да бисте погледали овај филм кликните ОВДЕ

 

 Документарни филм "Бежанијске прославе"

Овај документарни филм урадила је иста екипа, само што су сценарио овога пута, поред Зорана Матијашевића, написали Драган Гогић и Божидар Јојић.

Овај филм говори о томе шта смо све урадили (обновљена духовност кроз прославе Духова, Свечане Литије и Литургије, подигнуто Спомен обележје, издата Монографија "Бежанија у слици и речи", приређено неколико тематских изложби...). Филм, такође говори о нама, који смо све то урадили...

 Да бисте поглeдали овај филм кликните ОВДЕ

 

Филмски приказ о прослави Духова 2015.

У недељу, 31.05.2015. свечано прослављенa сеоскa славa ДУХОВИ. Бежанијски храм Светог Великомученика Георгија био је премали да прими све вернике и госте. Свечана литија била је, а ово је четврти пут за редом од како смо је обновили, можда и најмасовнија.Свечани ручак за преко 200 званица био је приређен у ресторану "Дрен". Било је заиста задовољство бити део те атмосфере, дружења и заједништва Бежанинаца. Домаћин славе, Бранислав Белановић, поделио је поклоне Бежанинцима, пре свега оним Бежанинцима, који још увек вредно ради на земљи прадедова, каo и оним Бежанинцима из удружења "Стара Бежанија", који све ово организују и чине да стару Бежанију отргну од заборава. Награде су добили: Петар Мацура, Милан-Баћа Црногорац, Љуба Ђуровић, Горан Савичевић, Миле Мацура, Волга Илић, Зоран Матијашевић, Бане Ковачевић-Ћаленски, Драган Гогић и Божидар Јојић.

Бежанинце је посебно обрадовала вест о томе ко ће бити идући ДОМАЋИН СЛАВЕ: сестре Дозет (Гордана, Бојка и Весна) у знак сећања на њиховог оца Лазара-Бралета.

Да погледате филмски приказ и видите део атмосфере кликните на овај линк

https://www.youtube.com/watch?v=ePW7250UC8g  

Документарни филм "Бежанијским сокацима"

Учитељице основне школе „Јован Стерија Поповић“, Маријана Вељић и Слађана Рацков, заједно са ученицама V-6 исте школе, Јованом Петковић, Идом Зељковић, Наталијом Илић, Анђелом Костић, Алексом Раjчићем и Миодрагом Лакићем, направиле су документарн филм „Бежанијским сокацима“.

У овом филму своја сећања износи стари Бежанинац Пера Калка.

Да погледате овај филм кликните ОВДЕ

 

Стерија - Траг у времену

 

Обележавајући два велика јубилеја - 130 година постојања и 60 година зачетка рада у садашњој згради, основна школа "Јован Стерија Поповић" продуцирала је три кратка филма: "Стерија" - Бежанија - Нови Београд"Стеријин" 60-ти Дан школе, као и Нашој "Стерији" за 60-рођендан који говоре о овим важним датумима и трајању популарне "Стерије"

Захваљујемо се целом колективу "Стерије" на могућности да их објавимо и у нашој галерији, као и свим ученицима ове школе који су учествовали у њиховом снимању. Посебну захвалност упућујемо главном организатору обележавања великог јубилеја, директору школе Дејану Павковићу, као и координаторима и реализаторима креативних активности овог пројекта у школи и ван ње: Маријани Вељић, др Невенки Пјевач, Жељки Попов Шешум, Душанки Павковић.

Ова три филма се могу погледати из посебног менија који се отвара кликом на следеће линкове:

"Стерија" - Бежанија - Нови Београд (презентација о школи “Стерија” као сегменту локалитета Бежаније и Новог Београда током протеклих 60 година) 

"Стеријин" 60-ти Дан школе (обележавање јубиларног Дана школе 2019) 

Нашој "Стерији" за 60-рођендан (амбијентално, у Старој школи) 

Као чуварима традиционалних вредности и идентитета, велику захвалност за коришћење историјских приказа и фотографија из јединствене монографије "Бежанија у слици речи“, аутори филмова изражавају: Зорану Матијашевићу, Фрањи Фабијанецу, Браниславу Ковачевићу, Драгану Гогићу и Божидару Јојићу, као и председници Удружења „Стара Бежанија“ Волги Илић.

 


 

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1489953
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1950
337
2953
5747
16266
28814
1489953

Forecast Today
5664

4.42%
17.51%
4.99%
4.61%
0.22%
68.25%

Vaša IP adresa: 3.95.233.107
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.